Dit is dé manier om jouw uurtarief te berekenen.

Gepubliceerd op
Leestijd 4 minuten

Bij TallKing Connect heb je als zorgverlener vrijheid in wanneer je werkt, waar je werkt en voor welk uurtarief je werkt. Het bepalen van zo’n uurtarief kan nog best lastig zijn: een te hoog tarief schrikt opdrachtgevers af, een te laag tarief is niet winstgevend. Ook zijn er veel verschillen met werken in dienstverband waar je rekening mee moet houden. Daarom helpen we je in deze blog stap voor stap met het berekenen van jouw uurtarief.

Oké, voor we beginnen met rekenen zijn er een aantal factoren waar je als zelfstandig zorgverlener rekening mee moet houden bij het bepalen van je uurtarief.

Risico.
Een groot verschil met werken in dienstverband zijn de (sociale) zekerheden die je als zzp’er mist: pensioen, ziekteverzuim, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Duur van opdrachten.
Langdurige opdrachten geven meer zekerheid. Het kan belonend zijn om je uurtarief bij langdurige opdrachten te verlagen. Met het tekort aan zorgpersoneel zijn ook zzp’ers zeer gewild waardoor deze bijstelling vaak niet nodig is.

Opdrachtgevers.
Ben je als zzp’er ingehuurd door een bemiddelingsbureau of uitzendbureau? Dan wordt het uurtarief wat je kunt vragen een stuk lager. TallKing Connect is geen bemiddelingsbureau of uitzendbureau, maar een platform. Dat betekent dat er geen onnodige tussenpersonen zijn, waardoor je bij TallKing Connect een hoger uurtarief kan vragen dan bij een uitzendbureau of bemiddelingsbureau.

Ervaring.
Wanneer je net bent begonnen als zzp’er in de zorg zonder enige ervaring, is het natuurlijk logisch dat je uurtarief lager ligt dan dat van een zzp’er met jaren werkervaring.

Zo bepaal je je uurtarief.
We gebruiken hiervoor de methode die Solopartners gebruikt bij het bepalen van een uurtarief. We lopen de stappen met je door.

Stap 1: wat zou je verdienen in dienstverband?
De eerste stap is om uit te zoeken wat iemand in dienstverband met jouw functie zou verdienen. Dit is te vinden in de CAO. Voorbeeld: een verpleegkundige met tien jaar ervaring. Bij een werkweek van 36 uur verdient deze € 2900 bruto per maand. Dit keer twaalf, plus een dertiende maand en 8% vakantietoeslag komt op een jaarinkomen van € 40.000. Dit bedrag had je dus gekregen wanneer je jouw functie in dienstverband had uitgevoerd.

Stap 2: opslag voor risico’s
Als zelfstandig zorgverlener loop je meer risico door de (sociale) zekerheden die je mist. Dat betekent: meer kosten. Daarom kun je op je uurtarief een opslag toepassen voor het ondernemerschap. Met deze opslag kun je onder andere:

  • Compensatie krijgen voor het risico van verzuim
  • Arbeidsongeschiktheid verzekeren
  • Een pensioen opbouwen

Deze opslag is vaak 40%. We nemen de € 40.000 van de vorige stap en tellen daar 40% bij op, dat brengt ons op € 56.000 als benodigde jaaromzet.

Stap 3: bepaal je facturabele uren.
Bepaal nu hoeveel uren je ook echt facturabel bent in je werkweek. Het verschil met een verpleegkundige in loondienst is hierbij dat alle uren van de 36-urige werkweek worden uitbetaald. Voor zzp’ers is dit niet het geval; uren die je bijvoorbeeld besteed aan bijscholing en administratie zijn niet facturabel.

Stel: je bent vier uur per week niet facturabel, dan wordt jouw 36-urige werkweek eigenlijk een 32-urige werkweek.

Stap 4: bepaal je facturabele weken.
Vakantie vieren wil natuurlijk iedereen. We kijken weer naar onze collega verpleegkundige in loondienst: deze krijgt gemiddeld acht weken vrij per jaar. Als zzp’er betekent dit dat je 44 (52-8) facturabele weken overhoud. We weten nu dat de € 56.000, van stap twee, moet worden verdiend in 44 weken van 32 uur.

Nu gaan we rekenen. Geen zorgen, het is een makkelijk sommetje.

€ 56.000 : 44 = € 1270 omzet per week
€ 1270 : 32 = € 40 per uur

Dit bedrag zou dus een normaal uurtarief zijn voor een zorgverlener (in dit geval verpleegkundige) met tien jaar ervaring. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen of je het eens bent met dit uurtarief. Misschien vind jij jouw inzet minimaal € 50 per uur waard en misschien neem je genoegen met € 30. Het is uiteindelijk aan jou en het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Neem de tijd om goed uit te zoeken welk uurtarief bij jouw werkzaamheden past en neem het serieus. Zomaar iets overnemen wat je op een willekeurige site tegenkomt, is een no-go.


Kom je er niet uit?